top of page

VINTERUTSTÄLLNING

Lördag 14 november 2024 till lördag 4 januari 2025

Vinter 2024 Galleri Artem.png

Välkomna till vinterns samlingsutställning på Galleri Artem.

Mellan lördag 14 december 2024 och lördag 4 januari 2025 visas utvalda verk av galleriets konstnärer.

Vernissage lördag 14 december kl 13-16.

Aktuella dagar: 14/12, 19/12, 20/12, 21/12, 27/12, 28/12

Tidbokning övriga dagar.

Kommande utställning
Åsa Landström
Firmamentum
Torsdag 9/1 – lördag 1/2 2025
firmamentum_VI.jpg
Avlyssnad horisont, olja på duk, 102 x 85 cm, 2024.jpg
Tidigare utställning
Tommy Strömberg
Epifani
Torsdag 14/11 – lördag 7/12 2024

En uppenbarelse av harmoni kan beskriva utställningen Epifani. Monumentalt, symmetriskt och arkitektoniskt är tre aspekter av Tommy Strömbergs måleri. Samtidigt svävar en mystik över dessa imaginära och ofta ljus-dunkla platser. Tommy Strömberg kan mitt i processen lägga till en liten detalj som får hela verket att bindas samman. En ändring av något litet kan få allt att höra ihop. När färgen och formen plötsligt stämmer och ger en djupare insikt hos konstnären. Det är dessa fint balanserade detaljer som får verken att stämma, kanske lite som ett instrument. 

Vad som dock börjar med den tekniska perfektionen slutar dock i något annat. Man kan prata om det tekniska men hittar sällan hela svaret. Det som gör målningen intressant är det som inte syns. Som liksom är bakom målningen och viskar till en. Kanske är det något annat målningarna vill säga än de byggnader, hus och landskap de avbildar. Ljuset från mörker eller ljuset från ljus. En känsla av helhet och sammanhang. Motivet fortsätter i portar, hörn och avsatser. I bakgrunden stiger eller sjunker ljuset vid horisonten, i kontrast till de statiska byggnadsverken. Men arkitekturens former är inte bara fasta punkter, de är liksom ansikten öppna för konversation. Verkens struktur och ordning får här ge form till dialog och eventuella nya insikter.

Tidigare utställning
Johan Andersson
Utsikter
Torsdag 17/10 – söndag 10/11 2024

Något outgrundligt pågår i Johan Andersson målningar. Ett mångtydigt utanförskap som inte bara är mörkt, utan rymmer ljusa lättnader, en frihet. I motiven svävar vi mellan nutid, minnen och drömmar. Vi kan inte sätta ord på det: en stumhet över utsattheten man ställs inför. Målningarna kan verka vanliga intill osynlighet, att vi till synes har överblick och kontroll. 

Här finns dock en skörhet, som om de manar oss att minska tittandet och skruva upp seendet. Det bleka bruset över ytorna osäkrar överenskommelsen att det rör sig om något enkelt avbildat, att man skulle vara en trygg betraktare till något avslutat. Kanske befinner sig bilderna i minnets dis, en sorg över något som gått förlorat, en värld som blivit obekant. Går det att glömma något man inte riktigt minns? 
I utställningen Utsikter visar Johan Andersson en serie målningar som tillkommit under en lång arbetsperiod, och som kontinuerligt byggts på med nya motiv.

Utsikter Johan Andersson.jpg
Linus_Bronge_Galleri_Artem_Mellanrum.png
Tidigare utställning
Linus Bronge
Mellanrum
Torsdag 19/9 – lördag 12/10 2024

I utställningen Mellanrum visas nya verk av Linus Bronge. 

Människor inneslutna i interiörer, ljus och skugga, massa och tomrum. Karaktärerna i målningarna befinner sig i tomrummet mellan två händelser, på väg från något som har inträffat, mot det som ännu inte har skett. Det är ett mellanrum, en andhämtning precis innan nästa ögonblick som både väcker frågor och kanske skapar ett obehag inför vad som komma skall. I sitt konstnärskap utforskar Linus Bronge klassisk figurativt måleri korsat med suggestiva motiv som vid en första anblick kan verka bekanta, men som vid en närmare titt leder till osäkerhet. I de inneslutna rummet uppstår ett möte som leder till frågor. Här är det upp till betraktaren att ladda detta med mening, och ge sin egen tolkning. I vilket fall är det scener som gärna stannar och fortsätter i betraktarens tankar.

Tidigare utställning
Marie Dahlstrand
Landet bortom
Torsdag 22/8 – lördag 14/9 2024

I utställningen Landet bortom visade Marie Dahlstrand nya målningar och objekt. Målningarna, med sina komplexa kompositioner och sitt intensiva färgspråk går åt det expressiva hållet. Färgen väljs ut genom en intuitiv och noggrann process och appliceras i flera lager där den omprövas och bearbetas under lång tid.

Här finns referenser och fragment av landskapets variation av ytor, linjespel och strukturer. Vi kan se inzoomningar av olika löv, stenar eller en stubbes årsringar. Minnesbilder från egna iakttagelser kombineras med vyer och fält hämtade från olika fotoböcker. I mötet mellan det naturliga och det av människan formade landskapet uppstår spår, sår och håligheter som under arbetsprocessen överförts till måleriska experiment. Då den fasta gränspunkten och horisontlinjen ofta är ersatta av en mängd olika rumsligheter, bildar de stundtals labyrintiska rummen en slags drömsk återspegling av omvärlden, bortom den verkliga.

vernissagekort_Landet bortom.JPG
Rosa Haggbom Galleri Artem.jpg
Tidigare utställning
Rosa Häggbom
Ridåer
Lördag 1/6 – tisdag 25/6 2024
Rosa Häggbom använder sig av andlig symbolik, folkloristisk estetik och teatraliska gestalter som samexisterar i abstrakta drömlandskap. Oljemåleri är Häggboms huvudsakliga medium, men hon arbetar även med textilt hantverk, skulptur och performance som gemensamt utgör en transcendent upplevelse. Många av hennes verk är olika fysiska medium kombinerade, där oljemålningar kan bli till skulpturala väggbonader. Materialvalen hänger även ihop genom användning och bevarande av äldre hantverk och tekniker. I Häggboms textila verk använder hon begagnade material som äger en historia och därmed också bidrar i berättandet av verket. Hon arbetar med existentiella teman på flera plan genom motiv, form och material. Funderingar kring liv, död och pånyttfödelse är ständigt närvarande. Rosa Häggbom vill bjuda in betraktaren till en esoterisk upplevelse som väcker tankar kring spiritualitet och eskapistiska fantasier om en alternativ verklighet.
Tidigare utställning
Kristina Thun
Där stigarna tar slut
Lördag 4/5 – söndag 26/5 2024
Kristina Thun arbetar med akvarell, måleri och tryck i sitt konstnärskap. Fragment från vardagen tar en central plats i hennes bilder. Objekt, platser, människor och djur blir del av små skeenden som kan bli en större berättelse. Likt ett kollage sammanfogar Thun de olika delarna av figurer, händelser och abstrakta former till en myriad av berättelser. Figurerna blir aktörer i fantasifulla världar. Här finner vi okända personer, med blicken vänd bort och på väg någonstans, liksom djur som ibland kan blicka mot betraktaren. Vart de är på väg är inte uttalat, blicken är liksom våran, riktad mot en okänd horisont. Detta bjuder in betraktaren för tolkningar och ger oss möjlighet att bli del av berättelsen. Samtidigt är det som bilderna döljer hemligheter, som om bara figurerna i bilden vet var platsen är där stigarna tar slut.
Hon sjunger på två språk.jpg
Skogsljus Pelle Perlefelt Galleri Artem 2024.jpg
Tidigare utställning
Pelle Perlefelt
Mellan träden
Lördag 6/4 – söndag 28/4 2024
Naturen är en väsentlig plats i Pelle Perlefelts konstnärliga arbete. Som liten utforskade han skogarna runt sina morföräldrars skogsgård i Småland. Där brukade han senare sitta och teckna eller bara betrakta naturen runt omkring sig. Minnet av ett rådjur som passerade på nära håll, utan att upptäcka honom, var en underbar upplevelse som fortfarande ger skaparkraft. Det var ett ögonblick där känslan att nästan vara i ett upplöst tillstånd med naturen blev som att sväva fritt, en slags tyngdlöshet. Måleriet blir ett sätt att återuppleva naturen närmare, låta sig sugas in i den och bli en del av landskapet. Upplevelsen är komplex och personlig men samtidigt så enkelt. Känslan är svår att beskriva, kanske är det omöjligt att göra det i ord. Där orden tar slut tar tyngdlösheten vid och i den lever nyanser av färger och former. 
Tidigare utställning
Lina Stenqvist
Transformation
Lördag 9/3 – tisdag 2/4 2024
Konstprojektet Transformation handlar om känslan av oro i en omvälvande tid. Vatten, skummande hav, kallbadhus, dimma, skymning och gryning representerar övergångar i livet. Kvinnorna som badar symboliserar fysisk och psykisk rening på det individuella planet och att för en stund fly från en orolig värld. Vidare så finns en kvardröjande ovisshet då vattnet är ombytligt och kanske bottenlöst. Vart är hon på väg? Hon håller sig precis ovanför vattenytan - en inre plats lika mycket som en yttre. Utställningen kretsar kring polariseringen i vår tid mellan rent och smutsigt, ont och gott, svart och vitt, hopp och hopplöshet. Veronikas svetteduk är här tom, meningen har förskjutits. Stilla rena handdukar i gryningen kan visa på övergången till en ny men oviss framtid. 
1 Under ytan, 92x73cm, akrylmålning på duk 2.jpg
Emelie Björck Galleri Artem.jpg
Tidigare utställning
Emelie Björck
Location
Lördag 3/2 – tisdag 25/2 2024
Emelie Björck bromsar in i sina verk. Avståndet mellan dåtid och framtid minskar. Hon blir närvarande och stannar upp i nuet. På just den här platsen och ingen annan plats. Björck iakttar hur det undflyende i naturens skiftningar förtydligas. Det igenkännbara är kort. Elementen skiftar och förgängligheten överraskar. Det kommer växa igen. Nästa sommar har stocken ruttnat bort. Platsen är kvar men förändrad. Hon tänker att den fysiska färgen beter sig på liknande sätt. Från att vara träffsäker och bestämd till att tveksamt lägga sig platt på fel ställe. Den torkar, bleknar, förändras, får nya betydelsebärande egenskaper – precis som naturen. Kan man fånga en bit natur? Ett utsnitt av skog, en nyckelbiotop?
Tidigare utställning
Petter Kreuger
Konstruktioner
Lördag 6/1 – söndag 28/1 2024
Petter Kreugers konst är ett möte mellan materialitet och berättelse. Kreugers värld upptäcks i miniatyrer, i lådor, linjer, och transparenta ytor. Materialen är centrala, återanvända i ett nytt syfte - där växer berättelser fram. Samtidigt är verken också objekt i sin egen mening, det är en möbel fast ändå konstföremål utan tydligt budskap. Balans och noggrannhet åtföljs av det mer slumpartade i verken och rubbar det tillsynes harmoniska. Starka färger kontrasteras mot trä, fyllda ytor med små föremål omsluts av tomhet. Verken är nästan arkitektoniska, det är som små hus och städer där olika berättelser kan ta plats och utvecklas. Kreuger tar föremål, ofta använda och med en egen historia, och placerar dem i en ny kontext. I lådorna växer ofta lekfulla berättelser fram, men som också lämnar betraktaren med frågor utan svar. Objekten i lådorna har sin egen agens, sitt eget liv som pågår och kan tyckas oberoende av oss betraktare.
Dive into the box 5.jpg
Samlingsutställning Galleri Artem.JPG
Tidigare utställning
Samlingsutställning 2023
Torsdag 14/12 – söndag 30/12
Tidigare utställning
Magdalena Cavallin
Fall
Lördag 25/11 – söndag 10/12 2023
I Magdalena Cavallins verk spelar rummet, tiden, minnet och drömmar centrala roller. Scenen är oftast ödsliga landskap med arkitektoniska detaljer och geometriska former där människor, djur och föremål rör sig. Det börjar vanligen med en liten detalj som fångar Cavallins intresse och som får visa vägen. Motivet växer fram successivt. Hon söker fragment i gamla tidskrifter och böcker och kombinerar dessa med måleri, lägger till och drar ifrån tills en känsla av något onämnbart infinner sig. Hennes verk är ett sökande om bildens förmåga att väcka frågor och beröra. Magdalena Cavallin använder sig av masonit, vinylfärg, kol, färgpennor och pappersklipp, främst från äldre böcker och tidskrifter. I verkens kompositioner ryms motiv av konsthistoriska detaljer, landskap omslutna av mörker, surrealistiska rumsligheter och figurer. I verken möts drömmar med verkligheten, historien med nutiden.
Magdalena Cavallin Galleri Artem.png
Monica Larsson Galleri Artem.jpg
Tidigare utställning
Monica Larsson
Från plats till plats
Lördag 4/11 – söndag 19/11 2023
I några av Monica Larssons målningarna är mönstren inneslutna i en cirkelform, färgerna är mättade, pålagda i tunna lager och med stor noggrannhet. I det meditativa tillstånd som Monica Larssons målningar är utförda, träder en personlig närvaro fram i måleriet, ett sorts inåtblickande. Formerna i målningarna skapar en rörelse och rytm som väcker associationer till naturens former och arkitektoniska element. Färgerna i är besläktade med de nyanser som pryder de mongoliska nomadernas hem, de så kallade jurtorna. Färgerna anspelar på de fyra elementen som omsluter hela jorden: luft, vatten, jord och eld. Här finns stillhet och rörelse på samma gång. Färger och ljus speglar det mongoliska landskapet med milsvida öknar och oändlig horisont.
Tidigare utställning
Erik Sigerud
Mellan sken och verklighet
Lördag 14/10 – söndag 29/10 2023
I sina målningar skapar Erik Sigerud flera lager där han kombinerar dystopiska platser, psykologiska spänningar mellan människor, egna symboler och abstrakta element. Genom sin konst utforskar han kopplingar mellan politiska händelser, personliga erfarenheter och händelser i hans närmiljö. Sigerud ser måleriet som ett verktyg för reflektion och en plattform för att testa idéer. Hans konstverk utforskar kopplingen mellan individens och kulturens identiteter, samt sambandet mellan individens känslor och drifter å ena sidan och politiska händelser å andra sidan.
Erik Sigerud Circuit Galleri Artem
Angus dei 2.jpg
Tidigare utställning
Lina Stenqvist
Befrielse
Lördag 23/9 – söndag 8/10 2023
Lina Stenqvist konstprojekt Befrielse kretsar kring frågor om lidande och hopp, liksom gränsen mellan liv och död. Hon har haft religiösa riter och barockmåleri som inspirationskällor för sitt skapande. Som utgångspunkt i Stenqvists bilder har hon valt offerlammet. Offerlammet är ett starkt och mångbottnat motiv som återkommer i den västerländska konsthistorien. Med lammet som symbol försöker Lina Stenqvist gestalta människans begränsning och lidande i ett mänskligt sammanbrott samt en befrielse från detta på såväl det individuella som allmänna planet. Vidare innehåller utställningen andra ritualer som rening. Ritualer som vi människor ägnar oss åt på olika sätt i alla kulturer runtom i hela världen.

Tidigare utställning

Susanna Salifou Nygren

Makaon

Lördag 2/9 – söndag 17/9 2023

​Susanna Salifou Nygren arbetar främst med måleri men även med teckning, akvarell, collage och en blandning av dessa. Materialens olika kvaliteter och egenskaper ger olika förutsättningar i arbetsprocessen. I processen experimenterar Salifou Nygren med relationen mellan färgernas egenskaper, ytor och strukturer. Målandet är en intuitiv handling där verktygen - skrapor, palettkniv, pensel och händer är en förlängning av kroppen - i ett pulserande nuflöde. Hennes bilder kan ses som både platser och kroppar. Måleriet rör sig i gränslandet mellan det sköna, sinnliga och det fula, råa. I den abstrakta berättelsen söker Salifou Nygren snarare intensitet bortom det onämnbara. Att måla är för henne ett sätt att tänka, en inre dialog i process.

Susanna Salifou Nygren Makaon Galleri Artem.jpg
bottom of page